Φτιάξτε μόνοι σας Κηρήθρες... Οδηγίες!!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι...
1 φύλο κηρήθρας
2 σωληνάρια λευκής σιλικόνης,υγροποιημένου καουτσούκ το περιγράφει
2 φύλα ξύλου ακριβώς κομμένα στο μέγεθος της κηρήθρας, υποθέτω ότι η μελαμίνη είναι ότι μας χρειάζεται και μπορείτε να την βρείτε εύκολα στους ξυλουργούς.
1 μεντεσές μάκρους όσο των ξύλων και τέλος 2 αλουμινένια πηχάκια που θα μπουν στα πλαϊνά της φόρμας.


Σημειώνεται ότι η λευκή σιλικόνη έχει αποδειχτεί η καλύτερη για την δουλειά που την θέλουμε.

Τέλος θέλουμε και μια μικρή σπάτουλα
Αυτά αρκούν για αρχή.

Εκτέλεση:Ξεκινάμε και ρίχνουμε σιλικόνη στο φύλο κηρήθρας.
Βλέπετε με ποιον τρόπο.Σε όλο το φύλο κηρήθραςΣτην συνέχεια με την σπάτουλα απλώνουμε την σιλικόνη σε όλη την επιφάνεια της κηρήθρας.Θα πρέπει το φύλο να γίνει κάπως έτσι.Στην συνέχεια την ίδια διαδικασία την κάνουμε στο ξύλο.Και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με την σπάτουλα.Και αφού ολοκληρώσουμε πρέπει να τα αφήσουμε σε σκιερό μέρος να στεγνώσουν για δυο ημέρες.Αφού στεγνώσουν μετά από δυο ημέρες ρίχνουμε ξανά σιλικόνη στην κηρήθρα...Την οποία κατανέμουμε ομοιόμορφα με την βοήθεια της σπάτουλας και...Την τοποθετούμε πάνω στο ξύλο που έχουμε προετοιμάσει ήδη ώστε να κολλήσει και στην συνέχεια...Θα κάνουμε την ίδια διαδικασία ξανά με το άλλο κομμάτι ξύλο.

Πρώτα όμως...Ρίχνουμε σιλικόνη στο επάνω μέρος της κηρήθρας.Έτσι.Και φυσικά την απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα.Έτσι.Το ίδιο κάνουμε και στο άλλο ξύλο.Ώσπου να γίνει κάπως έτσι.

Στην συνέχεια τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος να στεγνώσουν και από αυτή την πλευρά δυο μέρες, και μετά...Αφού στεγνώσουν δηλαδή ρίχνουμε σιλικόνη στην κηρήθρα και την απλώνουμε ξανά ομοιόμορφα, και όταν γίνει και αυτό...Κουμπώνουμε με προσοχή τα δυο μέρη και πλέον το φύλλο κηρήθρας είναι στη μέση.

Δίνουμε προσοχή ώστε τα ξύλα να κουμπώσουν τέλεια μεταξύ τουςΜέτα κόβουμε όση σιλικόνη περισσεύει γύρω γύρω από το ξύλο.Για να γίνει κάπως έτσι...

Και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος άλλες 2 μέρες να στεγνώσει...Βλέπετε πως έχει γίνει, διακρίνεται η κηρήθρα στο μέσω...Και καθώς είναι έτσι...Βιδώνουμε τον μεντεσέΓια να γίνει κάπως έτσι.

Και στην συνέχεια...Τοποθετούμε στον φούρνο την φόρμα στους 80 έως 100 βαθμούς C για λίγη ώρα ώσπου να λιώσει η κηρήθρα που υπάρχει στην μέση της φόρμας.
Προσοχή όχι μεγαλύτερη θερμοκρασία για να μην έχει πρόβλημα η σιλικόνη.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα ταψί με νερό από κάτω ώστε να στάξει εκεί το λιωμένο κερί.
Αφού γίνει αυτό το βγάζουμε από τον φούρνο και όταν κρυώσει...Βιδώνουμε τα δυο πηχάκια αλουμινίου δεξιά αριστερά και προσέχουμε...Ώστε αυτά να πάνε πάνω από το ύψος της σιλικόνης για να συγκρατεί την κηρήθρα που θα φτιάξουμε.Και να το μικρό θαύμα της κατασκευής μας, με την βοήθεια του μεντεσέ ανοιγοκλείνει, αφήνοντας όμως στο ενδιάμεσο τον χώρο που πριν υπήρχε η κηρήθρα μας...
Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο τώρα θα φτιάξουμε τις νέες μας κηρήθρες.Πιο κοντινή φωτογραφία...

Κοιτάξτε όμως...Στο επάνω μέρος πρέπει να τοποθετήσουμε μια λαβή ώστε να την ανοιγοκλείνουμε εύκολα και γρήγορα σαν πρέσα.
Ενώ στο μπροστινό μέρος πρέπει να μπει ένα μικρο σκαφάκι που θα συλλέγει το κερί που θα περισσεύει...Φυσικά χρειάζονται και οι κατάλληλες βάσεις που θα το κρατάνε ίσιο μπρος πίσω.
Για να είναι κάπως έτσι...Και τώρα η ώρα που όλοι περιμέναμε...Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την δική μας παραγωγή κηρηθρών...Ρίχνουμε λίγο νερό στο σκαφάκι για να συγκρατήσει το περίσσευμα του κεριού.Στην συνέχεια λιώνουμε το κερί στους 80 βαθμούς και το ρίχνουμε στην πρέσα μας..Και την κλείνουμε πιέζοντας ελαφρά ώστε να πάρει το σχήμα της η κηρήθρα.Ενώ όσο κεράκι περισσεύει το ξύνουμε με την σπάτουλα...Στη συνέχεια ανοίγουμε και...Η δική μας κηρήθρα, από το δικό μας κερί χωρίς παραφίνες ή οτιδήποτε άλλο είναι γεγονός!!!Όπως βλέπετε το φύλο κηρήθρας δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με αυτά του εμπορίου.Και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε πολλά...Η και πάρα πολλά...Μυστικό...

Για να ξεκολλούν εύκολα οι κηρήθρες που φτιάχνουμε, ένας καλός τρόπος είναι με ένα πινελάκι να αλείφουμε λάδι την φόρμα σιλικόνης πριν ρίξουμε το λιωμένο κερί!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις