Κάμψις η ριζοβόλος, μυρμηγκιά – Campsis radicans ή Τecoma radicans


Kαμψις η ριζοβόλος


O φυσιοδίφης Michel Bégon (Μισέλ Μπεγκόν 1638-1710) με την περίεργη περούκα έδωσε κάποτε το όνομα του στις γνωστές μας Μπιγκόνιες. Κάπου μέσα στην οικογένεια των Bignoniaceae Θα συναντήσει κανείς και το γένος καμψίς με την (κατά Πλακούτση) μυρμηγκιά (Κάμψις η ριζοβόλος, μυρμηγκιά – Campsis radicans ή Τecoma radicans)
Το ιδιαίτερο όνομα μυρμηγκιά, υποθέτω οτι οφείλεται στο γεγονός οτι το φυτό το επισκέπτονται πολλές μέλισσες, αλλά και πολύ (μα πολύ) περισσότερα μυρμήγκια. Μάλιστα κατά τη φωτογράφιση με παίδευαν, γιατί σαν ακάλεστοι κομπάρσοι συμμετείχαν παντού, αλλά μετά στο σπίτι που διάβαζα για το φυτό, κατάλαβα οτι είχαν ρόλο στη φωτογράφιση.

Το φυτό, ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο και δίνει άφθονο νέκταρ. Είναι αναρριχώμενο και είναι τόσο περιζήτητο, που ακόμα και η Λαντάνα που ζει στον ίδιο φράχτη, δεν δέχεται καμία επίσκεψη από τις μέλισσες.

Αυτό που μου έκανε πολύ εντύπωση, είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι μέλισσες και για τα κλειστά λουλούδια. Σε κάθε μπουμπούκι μπορούσες να δεις μέλισσες να προσπαθούν να βάλουν τη γλώσσα τους μέσα με κάθε δυνατό τρόπο.

Τ’όσο στο ίδιο, όσο και στα συγγενικά φυτά, τα ανοιχτά άνθη που μοιάζουν με τρομπέτες δίνουν και τα πιο ρομαντικά αμερικάνικα ονόματα, η κληματαριά με τις τρομπέτες ή Αμπελος σαλπίγγων (Trumpet vine) αλλά και τα πιο πεζά, όπως cow vine (άμπελος των αγγελάδων)

Campsis radicans, Bignonia radicans, Tecoma radicans

Οι μέλισσες χώνονται ολόκληρες μέσα στα “χωνάκια” και κάθονται μέσα με τις ώρες συλλέγοντας γύρη και νέκταρ. Η μακριά περίοδος ανθοφορίας το καθιστά πολύ “δυνατό” μελίσσοκομικό φυτό.

Είναι φυτό ανθεκτικό κάνει μεγάλη σκίαση όταν τοποθετηθεί σωστά και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να το βρει εύκολα κανείς σε φυτώρια
Campsis radicans and lantana camara 

Kάμψις η ριζοβόλος 

bee 


flower 


κάμψις 

                        Πηγή: http://www.bees.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις